A hagyományos spanyol karácsonyi süteményhez 550 kiló mandula kellett, méghozzá biomandula, - a cég bioalapanyagokból gyártott élelmiszerek készítéséről ismert.
A 1020 kilós sütemény 1,2 méter széles, 2,1 méter hosszú és 40 centi vastag.
A hatezer eurósra értékelt alkotást a város Turrón-múzeumába lehet megtekinteni.
Ha valaki szeretné megkóstolni a turrónt, íme egy recept:
Mézesgolyók (torrone-turrón) recept
Hozzávalók:
- 250 g dió
- 125 g mandula (hámozott)
- 125 g mogyoró (hámozott)
- 50 g fenyőmag/pisztácia
- 100 g babapiskóta
- 1 darab narancs reszelt héja
- 100 g cukor
- 125 g étcsoki
- 3 tojásfehérje
- 1 kk. citromlé
- 125 g méz
- 1 kk. őrölt fahéj
- 6-8 csepp mandula aroma
- vaníliás porcukor
Elkészítés:
Diót ledaráljuk, a többi diófélét pedig durvára vágjuk. Babapiskótát zacskóba téve morzsává tőrjük.
A cukrot 5 ek. vízzel sziruppá főzzük, beletördeljük a csokit és mérsékelt tűzön, kevergetés mellett felolvasztjuk. Lefedve melegen tartjuk.
Tojásfehérjéket a citromlével kemény habbá verjük.
Mézet vízgőz fölött felforrósítjuk. Kanalanként hozzáadjuk a tojásfehérje kemény habját. Utána hozzáadjuk a csokis szirupot, feldolgozott dióféléket, babapiskótamorzsát, fahéjat, mandulaaromát és végül a narancshéjat. Levesszük az edényt a meleg vízgőzről és jégkockás, hideg vízbe merítjük. Sűrűn keverve lehűtjük. Kiskanálnyi adagokból golyókat formálunk, párat porcukorba mártunk és egy éjszakát hagyjuk, hadd szikkadjon.
Utána ismét porcukrozhatjuk.
Kb. ebből az adagból 40 darab golyó lesz.
Utolsó kommentek