Édes Élvezet

Csábító finomságok, kulináris vágyfokozók

Az ország tortája

Érdekességek

REKLÁM

Édességek

REKLÁM

Sós Sütik

Utolsó kommentek

Kefires mákos

2008.08.21. 05:52 - elde

Címkék: édes kefíres mákos

 

Gyors, egyszerű és finom

Hozzávalók:

2 pohár liszt,

2 pohár darált mák,

3 pohár cukor,

1 pohár kefir,

1 pohár olaj,

4 tojás,

½ csomag sütőpor,

1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Egy nagy tálban összekeverjük először a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a kefirt, az olajat, végül a tojásokat. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük tűpróbáig.

 

Az ország tortája - 2008

2008.08.02. 11:11 - elde

Címkék: édes ország tortája szatmári szilvás torta

 

Az ország születésnapja, azaz a közelgő augusztus 20. alkalmával a Miniszterelnöki Hivatal idén is felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy alkossanak meg egy tortaújdonságot. A győztes egy szatmári szilvával készült recept lett.

A győztes torta receptje:


Piskóta
Aszalt szilva
Casino Rum 0,06 l
Dió (finom) 0,07 kg
Vaj 0,12 kg
Porcukor 0,12 kg
Egész tojás 0,12 kg
Liszt 0,14 kg
Sütőpor 0,005 kg
Fahéj 0,005 kg
Citrom héj 0,007 kg
Só 0,003 kg
Vanília rúd 1 db

Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egész tojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), amíg könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert száraz anyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három 0,34 kg (nyersen) adagot tudunk kimérni, majd 23 cm átrmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 fokon, 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.

 


Krémek
Alap krémek
Marcipán krém
Tej 0,13 l
Tojássárgája 0,10 kg
Marcipán (1x-es) 0,10 kg
Keserű marcipán 0,011 kg
Cukor 0,022 kg
Csoki krém
Tej 0,09 l
tojássárgája 0,05 kg
Kakaó massza 0,03 kg
Cukor 0,06 kg


A marcipán alap elkészítése a következő:
A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért, hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.


Csoki alapkrém készítése:
A tejet (2/3 részt) a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáaadjuk a kakaómasszát, és tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük be.


Betöltéshez szükséges krémek:
Macipán alap 0,35 kg Csoki alap 0,20 kg
Tejszínhab 0,23 kg Tejszínhab 0,10 kg
Zselatin (főzött) 0,03 kg Zselatin (főzött) 0,02 kg
Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l
Cukorszirup (50 %-os) 0,03 l
Főzött zselatin:
Víz 0,25 l
Zselatin 0,04 kg


Betöltési technológia:
A kisűlt lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és receptben magadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összeset, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém 3/4 részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk, és kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletes) és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt madulával díszítjük.


Az önköltségi ára 16 szeletes tortának (nettó) 2 364 Ft

Javaslat a töltéshez:
Ne keverjük be előre a krémeket csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk. Minden alapanyagot be lehet szerezni hazai gyártóktól illetve forgalmazótól.

Forrás: blikk.hu